top of page
Keresés
  • Szerző képeRONEXUS

Hivatalossá vált: Románia megelőzte Magyarországot

Fél évvel az előzetes adatok megjelenése után az Eurostat friss adatai alapján Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6%-a volt, míg Romániában ez az arány 76,7%. Ezzel hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutatóban megelőzte Magyarországot.


Románia megelőzte Magyarországot

Az Eurostat felülvizsgált, egy főre jutó GDP-statisztikája október 11-én jelent meg, melynek alapján beigazolódtak az előzetes becslések:


Románia megelőzte Magyarországot a gazdasági fejlettségi mutató alapján.


"Ez azzal függ össze, hogy bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz: 2013-ban még 54,6%-on állt, 2022-re a felülvizsgált adatok szerint már 77% közelében jár, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek." - írja a Portfolio.


A legutolsó évben, vagyis 2022-ben 2021-hez képest is dinamikusabb volt a román felzárkózás: a román gazdaság 2,9 százalékpontos, míg a magyar gazdaság 1,8 százalékpontos hátrányt dolgozott le az EU-átlaghoz viszonyítva.


Hosszabb távú kontextusban megvizsgálva: 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytárs gazdaságok találhatóak.


Így míg a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettségben, a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.


Csehország, Szlovákia és Szlovénia az a három ország - a széles értelemben véve 12 országból álló - térségben, ahol 2013 óta kisebb mértékű konvergencia valósult meg, mint Magyarország esetében.


Ennek következtében az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország már csak 5 országot utasít maga mögé: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát.


Forrás: Portfolio

_____


Amennyiben Ön is szeretne Romániában terjeszkedni, vegye igénybe szolgáltatásainkat:

HU: +36 70 294 2941

RO: +40 741 245 460


bottom of page