top of page
Keresés
  • Szerző képeRONEXUS

A holland-belga nagyvállalat vásárolja fel a Profi Románia üzleteit

A Mega Image üzleteket birtokló holland-belga Ahold Delhaize cég bejelentette, hogy megvásárolja a Profi Románia üzleteit. Az 1,3 milliárd eurós tranzakció keretében a lengyel hátterű Profi Románia 1683 üzlete kerül a Mega Image birtokába (amely jelenleg 969 üzlettel rendelkezik az országban), amennyiben az akvizíciót az európai uniós versenyjogi szabályok is lehetővé teszik.


Románia

"Az Ahold Delhaize örömmel jelenti be, hogy megállapodott a romániai Profi Rom Food SRL (Profi) élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat 100%-ának megvásárlásáról a MidEuropa-tól, a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függően. Ez az akvizíció a román piacon az Ahold Delhaize nagyszerű helyi márkája, a Mega Image mellett erős formátumilleszkedést és kiegészítő vásárlói ajánlatot biztosít. Románia vonzó piac, ahol a lakossági vagyon és a vásárlóerő folyamatos növekedése tapasztalható, amelyet az erős gazdasági alapok vezérelnek." - áll a holland-belga vállalat sajtóközleményében.


Stratégiai indoklás


A Profi Románia vezető hagyományos élelmiszer-kiskereskedője, amely 1654 üzletet üzemeltet az országban. Erős választékáról és a vásárlók számára nyújtott értékéről ismert. A 2023 júniusával végződő tizenkét hónapban a vállalat 2,5 milliárd euró árbevételt ért el.


A felvásárlással az Ahold Delhaize meglévő romániai üzletágának mérete több mint kétszeresére nő, amely a Mega Image márkanév alatt működik, és 969 üzlettel rendelkezik, túlnyomórészt városi területeken. A kombináció kiegészíti és bővíti az Ahold Delhaize meglévő romániai jelenlétét, hogy mind a városi, mind a vidéki területeket jobban ki tudja szolgálni.

A Profi és a Mega Image márkák közötti erős formátumilleszkedés és a kínálat egymást kiegészítő jellege lehetővé teszi, hogy jobban kiszolgálják a romániai fogyasztókat, és ezáltal növeljék az eladások növekedését és a nyereségességet.


Tranzakció részletei


Az Ahold Delhaize jelentős bevételnövekedést és szinergiákat vár a tranzakciótól. Ezek a várható szinergiák közvetlenül a romániai vásárlók javát fogják szolgálni, mivel a vállalat jobban képes lesz újra befektetni az ügyfélérték-ajánlatba, a digitalizációba, az ESG-be és a Munkáltatói Érték-ajánlatba.


Az Ahold Delhaize körülbelül 1,3 milliárd euró vállalati értéket fizet, ami 1,8 milliárd euró bérleti díjjal korrigált vállalati értéknek felel meg (IFRS 16 utáni).


A Profival való egyesülés várhatóan (a szinergiák és az integráció után) az Ahold Delhaize Europe számára az árbevétel növekedését és az EBIT-arányt növelő, az Ahold Delhaize számára pedig az EPS-t növelő hatással jár, mindez a lezárást követő első évben.


Az akvizíció ellenértékét 100%-ban hitelből finanszírozzák, és a tranzakciót várhatóan 2024-ben zárják le a szokásos zárási feltételek teljesülését követően, beleértve a hatósági engedélyt is.


Frans Muller, az Ahold Delhaize vezérigazgatója elmondta: "Nagyon örülök, hogy a Profi-t az Ahold Delhaize családban üdvözölhetem. Már egy ideje követjük a vállalat pályafutását, és csodáljuk, amit a Profi csapata el tudott érni. Határozottan hiszem, hogy a Profi izgalmas növekedési pálya előtt áll, és alig várom, hogy a csapattal együttműködve tovább erősítsük jelenlétünket Közép- és Dél-Európában."


Wouter Kolk, az Ahold Delhaize Europe & Indonesia vezérigazgatója elmondta: "Nagyon szívélyesen üdvözlöm a Profi teljes csapatát, és örömmel vesszük fel őket a családunkba. Ez az előrelépés megerősíti pozíciónkat Közép- és Dél-Európában, egyben aláhúzza a régióban rejlő potenciálba vetett bizalmunkat. Mind a Mega Image, mind a Profi sikeresen szolgálta ki romániai ügyfeleit az elmúlt évtizedekben, ami megnövekedett hűségben és növekedésben nyilvánult meg. A családunkhoz való csatlakozással az egyesülés a digitalizáció, a beszerzés, a kibővített helyi választék, az infrastruktúra és a fenntarthatóság területén szerzett európai legjobb gyakorlataink előnyeit fogja élvezni. Izgatottan várom az előttünk álló utat."


Következő lépések


A tranzakció feltételei közé tartozik az alkalmazandó versenyjogi törvények és rendeletek szerinti fúzióengedélyezés. A tranzakció lezárása 2024-re várható.


A tranzakciónak nem lesz jelentős hatása a folyamatban lévő tőkeallokációs és tőke-visszatérítési politikára, és nem korlátozza a mérleg kapacitását a további akvizíciós lehetőségek megvalósítására.


További részleteket az Ahold Delhaize 2023. harmadik negyedévi elemzői konferenciahívása során közölnek.


A BofA Securities és a Goldman Sachs az Ahold Delhaize pénzügyi tanácsadójaként, a CMS és a GNP Guia Naghi & Partners pedig jogi tanácsadóként működött közre.


________

Érdeklődik Ön is a román piac iránt? Kérdései vannak, hogy a cége készen áll-e a terjeszkedésre? Szeretné megismerni, vállalkozásának milyen lehetőségei vannak a román piacon? Írjon nekünk, 48 órán belül válaszolunk:

HU: +36 70 294 2941

RO: +40 741 245 460



bottom of page